- Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Ακριβώς πάνω από το χώρο του τουριστικού καταλύματος ευρίσκεται το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής ή Μονή Αγιάς στη θέση «Καψοράχη», ανάμεσα στο Μπατσί και το Γαύριο και είναι ένα από τα πιο παλιά μοναστήρια των Κυκλάδων.
- Ενετικό κάστρο. Το “Κάτω Κάστρο” βρίσκεται στην άκρη της χερσονήσου της Χώρας με την οποία συνδεόταν μέσω της πέτρινης αψιδωτής γέφυρας που διασώζεται ως σήμερα, γνωστή ως «Καμάρα». Το φρούριο παρείχε προστασία στους κατοίκους της χώρας από τις επιδρομές των πειρατών που αφθονούσαν στο Αιγαίο. Το 1943 βομβαρδίστηκε από τη ναζιστική αεροπορία και καταστράφηκε μεγάλο μέρος του.
- Πύργος Αγίου Πέτρου, στον Άνω Άγιο Πέτρο. Βρίσκεται κοντά στο χωριό «Άγιος Πέτρος» και είναι το πλέον καλοδιατηρημένο αρχαίο μνημείο του νησιού. Ως πιθανή περίοδος κατασκευής αναφέρονται οι ελληνιστικοί χρόνοι, δηλαδή ο 4ος ή 3ος αιώνας π.Χ., ενώ κατά άλλη άποψη χτίστηκε κατά τη Μυκηναϊκή εποχή. Πύργος κυλινδρικός, κατασκευασμένος από σχιστόλιθο. Έχει διάμετρο βάσης 9,40 μ., ενώ το ύψος του φτάνει τα 20 μ.
- Πύργος του Μακροταντάλου. Αναφέρεται και ως Κάστρο της «Οστοδωσιάς». Χαρακτηριστικό δείγμα ενετικής αμυντικής αρχιτεκτονικής στο νησί. Βρίσκεται στην βραχώδη άκρη της παραλίας του Πύργου στο βόρειο άκρο της δυτικής ακτής.
- Βρυόκαστρο, στο Βαρίδι. Εδώ σώζονται τμήματα οχύρωσης. Χρησίμευε για να προστατεύονται οι κάτοικοι από επιδρομές.
- Καστελλάκι, στις «Γίδες». Οχυρωμένος χώρος, απέναντι από τον οικισμό Καλοκαιρινή.
- Φρυκτωρία, περιοχή Αγίας Μαρίνας, Μακροταντάλου. Πύργος από όπου έστελναν μηνύματα. Σήμερα σώζεται κομμάτι της βάσης του Πύργου.
- Βυζαντινή μονή Σωτήρος, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βιταλίου.
- Αρχαιολογικός χώρος Παλαιόπολης. Το 1830 σημειώθηκε η πρώτη ανασκαφική προσπάθεια στην περιοχή. Το 1832 ανακαλύφθηκε ο Ερμής της Άνδρου και ένα ακέφαλο γυναικείο άγαλμα που μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας.
- Η αρχαία Ζαγορά. Ο αρχαίος οικισμός της Ζαγοράς βρίσκεται στo απόκρημνο οροπέδιο (ύψους 160 μ.) της ομώνυμης χερσονήσου.
- Αρχαιολογικός χώρος Υψηλής (Απροβάτου). Μετά από ανασκαφές στην περιοχή, βρέθηκαν ερείπια οικισμού και εντοπίστηκε οχυρωμένη ακρόπολη με ναό αρχαϊκής εποχής στο κέντρο της.
- Τα Αποίκια με τη φημισμένη πηγή “Σάριζα”.
- Τα Απατούρια με τα πέτρινα γεφύρια, τα όμορφα αρχοντικά και την εντυπωσιακή ρεματιά της Πυθάρας.
- Οι Στενιές, το χωριό των καπεταναίων, με τα γραφικά δρομάκια, το κοινόχρηστο πλυσταριό, και το παλιό εργοστάσιο ζυμαρικών με το μεγαλύτερο νερόμυλο των Βαλκανίων.
- Η Μεσαριά, οικονομικό και εμπορικό κέντρο των βυζαντινών χρόνων, με την εκκλησία του Ταξιάρχη Μιχαήλ.
- Τα Λάμυρα, ένα καταπράσινο χωριό με άφθονα τρεχούμενα νερά.
- Τα βυζαντινά μοναστήρια της Παναχράντου και του Αγίου Νικολάου. Το πρώτο σκαρφαλωμένο στο όρος Καταφύγι και το δεύτερο κοντά στην παραλία Άχλα.
- Στα Αλαδινού Δημοτικό Διαμέρισμα Μεσαριάς, το σπήλαιο Φόρος.
- Το Κάστρο της Φανερωμένης στο Δημοτικού Διαμερίσματος Κορθίου. Κατασκευάστηκε το Μεσαίωνα για προφύλαξη από τους πειρατές.
- Τα Διποτάματα είναι μια κοιλάδα μεγάλου φυσικού κάλλους, μήκους περίπου 7 χιλιομέτρων, στη νοτιοανατολική περιοχή του νησιού, ανάμεσα στο Συνετί, Παλαιόκαστρο και Κοχύλου.
- Οι Περιστεριώνες. Τα μοναδικά αυτά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής θα τα βρείτε σε μεγάλο αριθμό στην περιοχή του Δήμου Κορθίου.
- Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Κόρθι, όπου λειτούργησε το πρώτο προεπαναστατικό σχολείο στην Άνδρο. Διαθέτει πλούσια κειμήλια και χειρόγραφα.
- Οι βυζαντινές εκκλησίες του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου και του Αγ. Νικολάου στο Κόρθι και ο Άγιος Γεώργιος στο Φαράλη, στον επαρχιακό δρόμο της Καππαριάς.
- Οι νερόμυλοι. Στην περιοχή Κορθίου σώζονται περισσότεροι από 40 νερόμυλοι, άριστα δείγματα προβιομηχανικής τεχνολογίας. Οι περισσότεροι βρίσκονται στα Διποτάματα, υπάρχουν όμως και στα Αηδόνια, το Βουνί, την Πίσω Μεριά.
- Ο παλαιός αρχοντικός Πύργος Αγαδάκη στη Χώρα.